Piernik staropolski tym razem z polewą miodową, a
dokładnie z czekoladowo miodową. W innej
odsłonie znajdziesz go również tu (klik).
Ciasto na taki piernik należy
nastawić 4-6 tygodni przed Świętami. A tydzień przed Bożym Narodzeniem należy
go upiec, przekroić na blaty i przełożyć powidłami śliwkowymi. Następnie na 1
-2 dni przed Wigilią polać wierzch i boki polewa i udekorować. Piernik ten
został okrzyknięty najlepszym świątecznym ciastem. Tylko pozostaje być dumnym z
tegoJ Witam Was wszystkich,
mam nadzieję, że już wypoczętych po sylwestrowych szaleństwachJ Nowy Rok smacznie czas zacząć. Wyjątkowo smacznym, świątecznym
akcentemJ
Składniki:
- 500 ml miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła/margaryny
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki mleka
- szczypta soli
- 4 łyżki przyprawy do piernika
- powidła śliwkowe do przełożenia
Polewa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki masła klarownego
Na 6 -4 tygodnie przed Świętami: Tłuszcz
rozpuść, dodaj miód i cukier, wszystko wymieszaj, aż się rozpuści (ale nie
gotuj). Ostudź. Do wystudzonej masy dodaj mąkę pszenną, sodę oczyszczoną
rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrób
staranniej przełóż do kamionkowego/szklanego/emaliowanego garnka/naczynia.
Przykryj szczelnie folią i dostaw w zimna miejsce (piwnica, garaż lub lodówka)
na 4-6 tygodni.
Na 7 dni przed świętami: Na
kilka godzin przed pieczeniem wyjmij ciasto z lodówki. Będzie łatwiej go
rozwałkować. Podziel ciasto na 2 lub 3 części. Ciasto, gdy już nabierze
pokojowej temperatury klei się jak plastelina i ręce trzeba włożyć do mąki
zanim się za ni e zabierzesz. Ciasto rozwałkuj podsypując mąką. Wyłóż
blaszkę/blaszki i piecz każdy placek osobno w temperaturze 170 ºC przez 15 -20
minut.
Wystudzone piernikowe blaty
przełóż podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Przykryj arkuszem papieru i obciąż
równomiernie. Odstaw do skruszenia n 5-6 dni w chłodne miejsce.
Na 1-2 dni przed świętami: W
rondelku rozpuść masło i miód, dodaj połamaną w kostkę czekoladę. Rozpuść,
dokładnie wymieszaj. Wylej i rozprowadź równomiernie na cieście i jego bokach.
Piernik staropolski z polewą miodową gotowy. Jedz i smakuj.
mmmmmmm pyyyyycha :) u mnie dzisiaj tez kulinarnie, zapraszam :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
Dzięki:) Szczęśliwego Nowego Roku:)
Usuń