Przejdź do głównej zawartości

Konkurs- kulinarna frajda- przepisy blogerów kulinarnych



Śpieszę się pochwalić, iż nasze przepisy (mój i innych blogerów kulinarnych) zostały bardzo ładnie i apetycznie wydaneJ
„Smakowita pajda to kulinarna frajda” to zbiór przepisów blogerów kulinarnych podzielonych na cztery kategorie: mały głód, codzienny obiad, szczególne okazje oraz na wynos. Sporo smakowitości tutaj znajdziecieJ

Mam do rozdania 3 takie egzemplarzeJ. Pytanie konkursowe brzmi:, 


Jaką karnawałową przekąskę/przystawkę lubisz najbardziej? 
I jak ją przyrządzasz?

Dozwolone są wszelkie formy prezentacji. Może być to przekąska/przystawka na zimno, ciepło, na tzw. jeden kęs lub na więcejJ Na Wasze zgłoszenia czekam w komentarzach lub na maila  jedzismakuj@gmail.com




REGULAMIN KONKURSU:

  1. Organizatorem i sponsorem konkursu jestem ja.  Konkurs zostanie przeprowadzony na blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/

2.    Konkurs trwa od 23 stycznia 2016 do 04 lutego 2016 roku.


  1. Miło nam będzie, jeśli polubisz fanpage: jedz i smakuj


4.  Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym lub przysłanie na maila jedzismakuj@gmail.com:
Jaką karnawałową przekąskę/przystawkę lubisz najbardziej? 
I jak ją przyrządzasz? Dozwolone są wszelkie formy prezentacji.

5. Jeśli zgłoszenie konkursowe zawiera zdjęcie to może być ono opublikowane na fanpeg’u FB jedz i smakuj.


  1. Trzy najsmaczniejsze propozycje zostaną nagrodzone egzemplarzem książki „Smakowita Pajda to kulinarna frajda” – przepisy blogerów kulinarnych

  1. Zwycięzców wybieram osobiście. Ogłoszenie wyników nastąpi na bloguhttp://jedzismakuj.blogspot.com/, do 5 dni po zakończeniu konkursu. Zwycięzców poinformuję mailowo o wynikach konkursu. 
    W związku z powyższym proszę o napisanie swojego adresu mailowego.

  1. Na podanie danych adresowych zwycięzcy mają 5 dni, jeśli w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce kolejnego uczestnika konkursu. Dane adresowe będzie można przesyłać na adres: jedzismakuj@gmail.com

  1. Udział w konkursie jest jednoznaczny z akceptacją regulaminu.

Na Wasze zgłoszenia czekam w komentarzach lub na mailu:  jedzismakuj@gmail.com

Komentarze

  1. Ostatnio zakochałam się w bezach wege i robię je często.
    Składniki: ( 2 pełne blachy bezików )

    140 - 150 ml wody po ciecierzycy - tyle wody mieści się w puszce 400 g
    1 łyżeczka soku z cytryny
    200 g drobnego cukru do wypieków
    na czubku noża barwnika spożywczego różowego - niekoniecznie
    Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
    Do misy robota wlałam wodę po ciecierzycy i ubijałam tak jak białka do sztywnej piany.
    Proces ten trwał dłużej niż jakbym ubijała białka ale piana będzie tak samo sztywna.
    Do całkiem już ubitej piany dodawałam po łyżce cukier cały czas ubijając.
    Pod sam koniec ubijania dodałam sok z cytryny i odrobinę barwnika spożywczego różowego ale nie jest to konieczne.
    Dalej ubijałam do momentu aż powstała lśniąca, gęsta, sztywna piana.
    Pianę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam na blaszkę wyłożoną matami silikonowymi.
    W rękawie miałam tylkę w kształcie gwiazdki.
    Suszyłam bezy w temperaturze 130 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
    Jeśli bezy będą większe należy ten czas odpowiednio wydłużyć.
    Studziłam bezy na kratce.
    Propozycje dodała Dorota Owczarek
    dolores1264@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Moją ulubioną przekąsko nie tylko na karnawał, gdyż robię często są muffiny ziołowe idealnie nadają się do barszczu czerwonego, jak i piwa lub samodzielna przekąska.
    ZIOŁOWE MUFFINY
    Składniki:
    350 g mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka suszonego tymianku
    1 łyżeczka soli
    150 g sera żółtego
    1 duża cebula najlepiej czerwona
    200 ml mleka
    150 ml oleju
    3 jajka

    Dekoracja:
    50 g startego żółtego sera
    1 łyżeczka suszonego tymianku

    Przygotowanie:
    Cebulkę drobno pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać, dodać sól - wymieszać. Jajka rozkłócić wlać do nich olej i mleko. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszaj. Następnie dodać starty żółty ser i tymianek, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny.
    Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Pod koniec pieczenia wierzch muffinów posypać startym żółtym serem wymieszanym z tymiankiem.
    izatyszkiewicz84@gmail.com

    Zdjęcie wysłane na Facebooka

    OdpowiedzUsuń
  3. Nowolatki
    Tradycyjne ciastka Warmii i Mazur wypiekane na nowy rok - nowe latka... Podobno mają czarodziejskie moce i tak były używane ;)

    50 dkg mąki krupczatki,
    1 jajko,
    1 żółtko,
    25 dkg masła,
    5 łyżek śmietany,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 czubata łyżka soli (grubej - kamiennej)
    opcjonalnie żółty ser, zioła np.: kminek, pieprz, natka pietruszki i inne. Najlepiej suszone pomidory, oliwki, rozmaryn jako nawiązanie do kuchni włoskiej i doskonałe połączenie smaku.

    Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wykrawać ciasteczka. Piec około 16 minut w temperaturze 180 stopni.

    Przechowują się długo.

    Zdjęcie na fb

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja proponuję coś pysznego i zdrowego:
    Zdrowa pasta sezamowo-rukolowa:
    Składniki:
    pół szklanki ziaren słonecznika
    3 łyżki sezamu
    paczka rukoli
    2 łyżki miodu
    natka pietruszki
    150 ml oleju ryżowego
    2 ząbki czosnku
    Zaczynamy od zmiksowania pestek słonecznika i sezamu, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przechowujemy w lodówce. Podaję ją zawsze ze świeżo wypieczonym pieczywem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Ciasto meksykańskie

Gdy podaję to ciasto mój brat mówi, że to ciasto z langustą. W rzeczywistości są to kawałki jabłek i/lub gruszek, a nie tam żaden może i pyszny skorupiak. Kawałki owoców, orzechy, rodzynki w cieście kakaowym- to zawsze się udaje i smakuje świetnie. Składniki 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao kawałek laski wanilii 7 łyżek wody 1 kostka masła albo margaryny 10 dag orzechów włoskich 3 jabłka 1 gruszka garść rodzynek cukier puder Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuścić z cukrem, kakao i wodą.  W tym czasie namoczyć rodzynki, pokroić orzechy. Obrać jabłka i gruszki, które następnie pokroić w kostkę. Przestudzoną, lecz ciepłą masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem, sodą i wanilią. Dodać ubitą pianę z białek, owoce i bakalie (rodzynki wcześniej osuszyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 28 cm.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Przepis Pascala spodobał mi się od początku, gdy zobaczyłam gazetkę LIDLa. Kupiłam produkty i wypróbowałam.  Sos i pulpety smakowały znakomicie. Przepis godny powtórzenia i polecenia. Składniki:   4 osób Czas przygotowania: 30 minut mielone mięso wieprzowo-wołowe: 500g cebula pokrojona na ćwiartki: 1szt. szalotka pokrojonana mniejsze kawałki: 2szt. natka pietruszki: 1pęczek pomidory pelati, pokrojone (z puszki) :200g malutki słoik koncentratu pomidorowego: 1szt. cynamon w proszku: 0,5łyżeczki chleb: 4kromki ser sałatkowy typu greckiego: 60g oliwki greckie czarne: 80g stołowe brandy: 3łyżki jajko, osobno żółtko i białko: 1szt. mleko: 0,25szklanki oliwa z oliwek: 3łyżki woda: 0,5szklanki sól: do smaku pieprz: do smaku Przygotowanie: Sos: Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Ja nie używałam miksera tylko posiekałam cebulę i natkę, następnie wymieszałam w m

Mufinki z czekoladową duszą

Zastanawiam się czy to, aby na pewno to dusza czy może serce...... Dla zakochanych w Dzień św. Walentego i tak to nie ma znaczenia  J Słodkie waniliowe ciastko z czekoladową niespodzianka w środku. Aż te słodkie afrodyzjaki kuszą zapachem, smakiem i nie tylko…. Składniki: na 12 szt. 1 szklanka mąki 12 dag masła 15 dag drobnego cukru (ale nie pudru) 3 jaja ¾ szklanki mleka 1/3 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dusza: 1 budyń czekoladowy 400 ml mleka 12 kostek czekolady deserowej Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, wciąż ucierając dodaj jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i ziarnka wanilii. Wlej stopniowo mleko- cały czas mieszając, aż do uzyskania lekko grudkowatej masy. Teraz ugotuj budyń. Gdy budyń przestyga, włóż do dołków formy na mufinki pergaminowe mankieciki. Każdy dołek napełnij ciastem do 1 cm wysokości. Następnie na

Szwedzkie marynowane śledzie

Szwedzkie śledzie marynowane- bardzo smaczna propozycja na świąteczny. Nam  bardzo posmakowały tak przyrządzone śledzie . Zmierzam przyrządzić je na najbliższą Wieczerzę Wigilijną. Jestem pewna, iż szerszemu, rodzinnemu gronu  również  posmakują J Składniki: 1 kg solonych śledziowych filetów 2 cytryny 1/2 szklanki cukru 1 i ¼ szklanki wody 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 liście laurowe 1 cebula 1 por pęczek koperku Przygotowanie: Namocz śledzie. Przygotuj marynatę z soku z cytryn, wody, cukru i przypraw. Podgrzej ją, ale nie zagotuj. Postaw do ostygnięcia. Pokrój śledzie, cebulę, pora i koperek. W słoiku układaj kolejno warstwami śledzia, cebulę, pora i koperek. Wlej marynatę. Odstaw na noc do zamarynowania. P.S. Jak robiłam ostatnio te śledzie zamiast liścia laurowego, który akurat się skończył, dodałam suszonej kolendry -smakowało wybornie:)