Śpieszę się pochwalić, iż nasze
przepisy (mój i innych blogerów kulinarnych) zostały bardzo ładnie i apetycznie wydaneJ
„Smakowita
pajda to kulinarna frajda” to zbiór przepisów
blogerów kulinarnych podzielonych na cztery kategorie: mały głód, codzienny
obiad, szczególne okazje oraz na wynos. Sporo smakowitości tutaj znajdziecieJ
Mam do rozdania 3 takie egzemplarzeJ. Pytanie konkursowe brzmi:,
Jaką karnawałową przekąskę/przystawkę
lubisz najbardziej?
I jak ją przyrządzasz?
Dozwolone są
wszelkie formy prezentacji. Może być to przekąska/przystawka na zimno, ciepło,
na tzw. jeden kęs lub na więcejJ Na Wasze zgłoszenia czekam w komentarzach lub
na maila jedzismakuj@gmail.com
REGULAMIN KONKURSU:
- Organizatorem i sponsorem konkursu jestem ja. Konkurs
zostanie przeprowadzony na blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/
2. Konkurs trwa od 23 stycznia 2016 do 04 lutego 2016 roku.
- Miło nam będzie, jeśli polubisz fanpage: jedz i smakuj
4. Zadanie
konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym lub przysłanie na maila jedzismakuj@gmail.com:
Jaką karnawałową przekąskę/przystawkę lubisz najbardziej?
I
jak ją przyrządzasz? Dozwolone są
wszelkie formy prezentacji.
5. Jeśli zgłoszenie konkursowe zawiera zdjęcie to może być
ono opublikowane na fanpeg’u FB jedz i smakuj.
- Trzy najsmaczniejsze propozycje zostaną nagrodzone egzemplarzem książki „Smakowita Pajda to kulinarna frajda”
– przepisy blogerów kulinarnych
- Zwycięzców wybieram osobiście. Ogłoszenie wyników
nastąpi na bloguhttp://jedzismakuj.blogspot.com/, do 5 dni po zakończeniu
konkursu. Zwycięzców poinformuję mailowo o wynikach konkursu.
W związku z powyższym proszę o napisanie swojego adresu mailowego.
- Na podanie danych adresowych zwycięzcy mają 5 dni,
jeśli w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce
kolejnego uczestnika konkursu. Dane adresowe będzie można przesyłać na
adres: jedzismakuj@gmail.com
- Udział w konkursie jest jednoznaczny z akceptacją
regulaminu.
Na Wasze zgłoszenia
czekam w komentarzach lub na mailu: jedzismakuj@gmail.com
Ostatnio zakochałam się w bezach wege i robię je często.
OdpowiedzUsuńSkładniki: ( 2 pełne blachy bezików )
140 - 150 ml wody po ciecierzycy - tyle wody mieści się w puszce 400 g
1 łyżeczka soku z cytryny
200 g drobnego cukru do wypieków
na czubku noża barwnika spożywczego różowego - niekoniecznie
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Do misy robota wlałam wodę po ciecierzycy i ubijałam tak jak białka do sztywnej piany.
Proces ten trwał dłużej niż jakbym ubijała białka ale piana będzie tak samo sztywna.
Do całkiem już ubitej piany dodawałam po łyżce cukier cały czas ubijając.
Pod sam koniec ubijania dodałam sok z cytryny i odrobinę barwnika spożywczego różowego ale nie jest to konieczne.
Dalej ubijałam do momentu aż powstała lśniąca, gęsta, sztywna piana.
Pianę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam na blaszkę wyłożoną matami silikonowymi.
W rękawie miałam tylkę w kształcie gwiazdki.
Suszyłam bezy w temperaturze 130 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
Jeśli bezy będą większe należy ten czas odpowiednio wydłużyć.
Studziłam bezy na kratce.
Propozycje dodała Dorota Owczarek
dolores1264@o2.pl
Zdjecie na tablicy FB.
UsuńMoją ulubioną przekąsko nie tylko na karnawał, gdyż robię często są muffiny ziołowe idealnie nadają się do barszczu czerwonego, jak i piwa lub samodzielna przekąska.
OdpowiedzUsuńZIOŁOWE MUFFINY
Składniki:
350 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka soli
150 g sera żółtego
1 duża cebula najlepiej czerwona
200 ml mleka
150 ml oleju
3 jajka
Dekoracja:
50 g startego żółtego sera
1 łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie:
Cebulkę drobno pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać, dodać sól - wymieszać. Jajka rozkłócić wlać do nich olej i mleko. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszaj. Następnie dodać starty żółty ser i tymianek, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pod koniec pieczenia wierzch muffinów posypać startym żółtym serem wymieszanym z tymiankiem.
izatyszkiewicz84@gmail.com
Zdjęcie wysłane na Facebooka
Nowolatki
OdpowiedzUsuńTradycyjne ciastka Warmii i Mazur wypiekane na nowy rok - nowe latka... Podobno mają czarodziejskie moce i tak były używane ;)
50 dkg mąki krupczatki,
1 jajko,
1 żółtko,
25 dkg masła,
5 łyżek śmietany,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1 czubata łyżka soli (grubej - kamiennej)
opcjonalnie żółty ser, zioła np.: kminek, pieprz, natka pietruszki i inne. Najlepiej suszone pomidory, oliwki, rozmaryn jako nawiązanie do kuchni włoskiej i doskonałe połączenie smaku.
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wykrawać ciasteczka. Piec około 16 minut w temperaturze 180 stopni.
Przechowują się długo.
Zdjęcie na fb
A ja proponuję coś pysznego i zdrowego:
OdpowiedzUsuńZdrowa pasta sezamowo-rukolowa:
Składniki:
pół szklanki ziaren słonecznika
3 łyżki sezamu
paczka rukoli
2 łyżki miodu
natka pietruszki
150 ml oleju ryżowego
2 ząbki czosnku
Zaczynamy od zmiksowania pestek słonecznika i sezamu, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przechowujemy w lodówce. Podaję ją zawsze ze świeżo wypieczonym pieczywem.