Paluszki serowe - Włosi mają swoje grissini, czyli paluchy wypiekane z ciasta chlebowego. Moje paluszki bez drożdży, za to: z serem cheddar, tymiankiem i kolorowym pieprzem. Dodatkowo są troszkę krótsze:) Cheddar jest jednym z ulubionych moich serów. Paluszki serowe - wspaniała przekąska zwłaszcza na koniec karnawału. Zachwycają smakiem, więc i Wam je polecamJ
Składniki: na
40 sztuk
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200g sera cheddar
- 2 jajka
- 150 g masła/margaryny
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 szczypty soli
- tymianek suszony , pieprz kolorowy
Przygotowanie: Cheddar zetrzyj na tarce o
drobnych oczkach. Wymieszaj: mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Do
miski malaksera wrzuć pokrojone masło/margarynę. Wlej mleko i roztrzepane jajka.
Mieszaj. Dodaj suche składniki. Do wyrobienia ciasta wstępnie użyj malaksera,
następnie dokończ ręką. Wyrób gładkie ciasto, które roluj w wałeczki trochę
grubsze niż ołówek. Potnij na 10-15 cm kawałki. Ułóż na blasze wyścielonej
papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200ºC ( z termoobiegiem) przez 5-8 minut, aż będą rumiane. Wyjmij z piekarnika niech ostygną. Paluszki serowe gotowe. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz