Gryczane babeczki z jabłkami i migdałami to słodki i smaczny prezent na Dzień Babci i Dziadka.
Często kochane Babcie czekają na swe wnuczęta z ich ulubionym
smakołykiem: szarlotką, sernikiem czy parowańcami. Miło im będzie, jeśli zaskoczymy ich słodką niespodzianką. Prawda?
Gryczane babeczki z jabłkami i migdałami
będą w sam raz. Słodkie, ale nie za słodkie. Szybkie w przygotowaniu i łatwe do
spakowania. Na pewno babcia z dziadkiem będą zadowoleni z takiego poczęstunku.
A jakie jest Twoje ulubione babcine ciasto?
Składniki: na 16 sztuk
- 1,5 szklanki maki gryczanej
- 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 jabłka
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- ¾ szklanki cukru brązowego
- 2 garści płatków migdałowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody
- szczypta soli
Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Wlej
olej. Wymieszaj. Dodaj obie mąki, sól i łyżeczkę proszku do pieczenia/sodę.
Wrzuć migdałowe płatki i obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Formę z dołkami wyłóż
papilotkami. Napełniaj je do ¾ ich wysokości. Piecz w temperaturze 170ºC przez
ok. 20 minut. Ładnie udekoruj. Gryczane
babeczki z jabłkami i migdałami spakuj. Następnie jedz i smakujJ
świetne babeczki!
OdpowiedzUsuń