Przejdź do głównej zawartości

Piernik staropolski z miodową polewą



Piernik staropolski tym razem z polewą miodową, a dokładnie z czekoladowo miodową.  W innej odsłonie znajdziesz go również tu (klik).

Ciasto na taki piernik należy nastawić 4-6 tygodni przed Świętami. A tydzień przed Bożym Narodzeniem należy go upiec, przekroić na blaty i przełożyć powidłami śliwkowymi. Następnie na 1 -2 dni przed Wigilią polać wierzch i boki polewa i udekorować. Piernik ten został okrzyknięty najlepszym świątecznym ciastem. Tylko pozostaje być dumnym z tegoJ Witam Was wszystkich, mam nadzieję, że już wypoczętych po sylwestrowych szaleństwachJ Nowy Rok smacznie czas zacząć. Wyjątkowo smacznym, świątecznym akcentemJ



Składniki:

  • 500 ml miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła/margaryny
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  •  
  • powidła śliwkowe do przełożenia


Polewa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła klarownego


Na 6 -4 tygodnie przed Świętami: Tłuszcz rozpuść, dodaj miód i cukier, wszystko wymieszaj, aż się rozpuści (ale nie gotuj). Ostudź. Do wystudzonej masy dodaj mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrób staranniej przełóż do kamionkowego/szklanego/emaliowanego garnka/naczynia. Przykryj szczelnie folią i dostaw w zimna miejsce (piwnica, garaż lub lodówka) na 4-6 tygodni.

Na 7 dni przed świętami: Na kilka godzin przed pieczeniem wyjmij ciasto z lodówki. Będzie łatwiej go rozwałkować. Podziel ciasto na 2 lub 3 części. Ciasto, gdy już nabierze pokojowej temperatury klei się jak plastelina i ręce trzeba włożyć do mąki zanim się za nie zabierzesz. Ciasto rozwałkuj podsypując mąką. Wyłóż blaszkę/blaszki i piecz każdy placek osobno w temperaturze 170 ºC przez 15 -20 minut.
Wystudzone piernikowe blaty przełóż podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Przykryj arkuszem papieru i obciąż równomiernie. Odstaw do skruszenia n 5-6 dni w chłodne miejsce.

Na 1-2 dni przed świętami: W rondelku rozpuść masło i miód, dodaj połamaną w kostkę czekoladę. Rozpuść, dokładnie wymieszaj. Wylej i rozprowadź równomiernie na cieście i jego bokach. Piernik staropolski z polewą miodową gotowy. Jedz i smakuj.



Komentarze

  1. mmmmmmm pyyyyycha :) u mnie dzisiaj tez kulinarnie, zapraszam :)
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ ...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...